Bonsai Ahma
Fy­sio­lo­gia
Ruo­ka­va­lio
Pentu infoa
 

Mikä on fretti?

Lahko: Petoeläimet - Carnivora
Heimo:Näätäeläimet - Mustelidae
Suku:Kärpät - Mustela
Laji:Hilleri - putorius
Alalaji: Fretti - furo

Historiaa
Fretti on kesytetty hilleristä ensin kaniinin metsästykseen ja myöhemmin lemmikiksi n. 2500 vuotta sitten. Kotieläimenä fretti on siis melkein yhtä vanha kuin kissa. Vanhimmat kirjoitetut huomiot freteistä löytyvät 400 eKr. kreetalta, joissa paikallinen hallitsija pyytää mantere kaupungin hallitsijaa lähettämään hillereitä huolehtimaan saaren kani kannasta.
Myöhemmin fretti on siirtynyt kauemmas välimeren alueelta ja enemmän Ranskan, Unkarin ja Ison- Britannian ja Irlannin suuntaan. Monissa keskiaikaisissa teksteissä mainitaan fretit ja niitä on jopa ikuistettu seinävaatteisiin.
Renessanssin aikana Leonardo Da Vinci maalasi taulun Nainen ja kärppä, jossa Cesilia Gellarani pitelee sylissään albiino frettiä, eikä suinkaan kärppää. Englannin Tudor kuningatar Elisabeth I kasvatti albiino frettejä, mutta koska punasilmäisten, valkoisten frettien lemmikkinä olon pelättiin vaikuttavan noituudelta, maalattiin kuningattaren kasvateille mustat pilkut turkkeihin.
Ensimmäisen maailmansodan aikana Englannissa oli edelleen voimassa laki, joka kielsi naisten metsällä käymisen ja näin ruuan hankinnan. Onneksi kiertotien tarjosivat kaniinit, jotka eivät ole riistaa, vaan tuhoeläimiä ja naiset saivat vapaasti metsästää freteillä lisää lihaa perheensä ruokavalioon.
Nykyään fretti on ainakin Amerikassa ja Suomessa pelkkä lemmikkieläin. Venäjällä se on turkiseläin ja Iso-Britanniassa sekä Unkarissa maatalouseläin kuten kissa.

Fretti lemmikkinä
Fretti on haastavampi lemmikkinä kuin tavallinen koira tai kissa. Se vaatii enemmän tapakasvatusta kuin kissa, eikä sillä ole oikeastaan tahtoa miellyttää ihmistä. Se ei jyrsi, mutta kaivaa ja varastaa kaiken, mikä ei ole naulattu kiinni. Se oppii tuntemaan omistajansa ja on hyvin seurallinen hereillä ollessaan. Se osallistuu talouden tehtäviin ja hankkiutuu kovin mielellään kaiken maailman ongelmiin tunkemalla nokkansa kaikkialle minne se ei kuulu.

Normaalina päivänä fretit nukkuvat mitä tahansa 14 ja 20 tunnin välillä ja ovat hereillä aamulla varhain ja illalla. Kun talossa on elämää, ovat fretit yleensä mukana touhussa, kunnes uni vie ja fretit nukahtavat juuri sinne missä sattuvat silloin olemaan.

Fretillä tulisi olla joko oma huone tai muuten turvallinen rajattu tila jossa elellä niinkuin kissallakin. Ne oppivat hiekkalaatikolle kissan tapaan, mutta eivät kiipeile aivan niin ketterästi kuin kissa. Fretit eivät jyrsi kodin esineitä, mutta ne kyllä varastelevat kaiken mielenkiintoisen ja vievät ne piiloihinsa aarteiksi. Kaikki avaimista jouluvaloihin kelpaa aarteeksi ja ne talletetaan ruuan kanssa jonnekkin pesän perälle.

Eläimenä fretti on melkein pirullisen ovela ja niiden ongelmanratkaisukyky, sekä tapa oppia seuraamalla on vähintään yhtä hyvä kuin koiralla. Jos koiraa kuvaillaan älykkääksi, on fretti ovela. Ne keksivät kaikki mahdolliset keinot saavuttaakseen päämääränsä ja osaavat käyttää esimerkiksi siirreltäviä esineitä astinlautoina ja tikapuina. Fretti on myös aivan uskomattoman itsepäinen ja sisukas olento, joka ei helposti anna periksi, kun se on jotain päättänyt.

Freteillä ei tunnu olevan minkäänlaista itsesuojeluviettiä, joten siitä täytyy pitää hyvää huolta. Kärsivällisyydellä ja johdonmukaisuudella siitä saa mitä mainioimman, persoonallisen kumppanin kotiin ja harrastuksiin. Suomessa fretin kanssa voi harrastaa agilityä ja näyttelyitä. Suomen frettiliiton alla toimivat järjestöt tarjoavat ahkerasti eri tapahtumia ympäri vuoden.

Fretti on hyvin oppivainen, sosiaalinen ja sopeutuva eläin, joka tulee oikealla totuttamisella hyvin juttuun niin koirien kuin kissojenkin kanssa. Fretti niin sanotusti puhuu useita kieliä. Leikkiessään fretti höpöttää kotkottamalla, heiluttaa häntää ja nauraa kähisemällä aivan kuin se läähättäisi ääneen. Hermostuessaan tai jännittyneenä se pörhistää hännän, uhattuna se kaaristaa selän ja sähisee kuin kissa. Jos tämä ei vielä uhkaajaa hetkauta, fretti hyökkää suoraan päin ja haukkuu tai kirkuu. Muuten fretti on lähes äänetön lemmikki.

Fretin voi kouluttaa ja se olisikin suotavaa ainakin parin peruskomennon verran, kuten “tänne” ja “ei”. Ahne fretti oppii myös monia muita riemastuttavia temppuja varsinkin naksuttimen avulla.

Perushoito
Fretille tehdään samoja perushoitoja kuin kissalle ja koirallekkin: hampaiden ja korvien puhdistus ja kynsien leikkuu. Frettiä ei saisi mielellään ollenkaan pestä, sillä niiden iho kuivuu hellimmistäkin pesuaineista ja alkaa erittää tarpeettoman paljon myskiä ja öljyä suojatakseen itseään. Frettejä pestään yleensä vain jos on pakko, tai eläin ollaan viemässä esimerkiksi näyttelyihin.
Rokotuksia on kotimaassa pysyttäessä vain yksi vuosittain: penikkatauti. Rokotteeksi kelpaa febrivac dist ja devet. Eestissä ja venäjällä käytetää Nobivac puppyä, jota ei kuitenkaan suomessa suositella sillä se sisältää heikennettyä virusta, tapetun sijaan. Ulkomaille matkustettaessa fretti rokotetaan myös rabiesta vastaan.
Fretti on melko terve lemmikki ja ainoat oikeat vaivat tulevat vasta iän myötä. Yleisin kuolinsyy on edelleen vierasesine, sillä fretit varastavat ja syövät mielellään kaikenlaista. Vanhuuden sairauksina mainittakoon; insulinooma (haimakasvain, muistuttaa sokeritautia), lymfooma (imusolmukesyöpä), ECE (coronaviruksen aiheuttama ripuli), lisämunuaiskasvaimet (hoitona sterilointi implantti) ja aplastinen anemia (leikkaamattoman naaraan jatkuva verenvuoto).

Lisätietoa
Tulostettava versio -

Bonsai Ahma


www.runagard.fi/bonsaiahma
Bonsaiahma@gmail.com


» Bonsai Ahma Facebookissa

Ota yhteyttä / Contact


+358 40 740 3239 / Heli Levänen
Helsinki, Finland

» Yhteystiedot
» Yhteydenottolomake

Katso myös / Links


» Runa Gard -animaterapia
» Athene Nocturna -korut
Lis�tietoa ev�steist�   Sivuston toteutus: Hakosalo Software Oy